Rapex sustav je postao glavni alat za učinkovito i brzo širenje informacija o opasnim proizvodima

Državni inspektorat kao nacionalna kontakt točka putem Rapex sustava obavijestio je Europsku komisiju i ostale države članice o 18 proizvoda koji su pronađeni na hrvatskom tržištu te su predstavljali rizik za sigurnost i zdravlje potrošača

Tržišni i sanitarni inspektori Državnog inspektorata sudjelovali su na godišnjoj konferencija o sigurnosti neprehrambenih proizvoda koju je organizirala Europska komisija, a na kojoj su predstavljeni rezultati primjene i funkcioniranja RAPEX sustava.
 
Naime, RAPEX  je sustav brze razmjene službenih obavijesti o proizvodima koji predstavljaju rizik za zdravlje i sigurnost potrošača. Države članica EU te Norveška, Island, Lihtenštajn i Ujedinjena Kraljevina brzom razmjenom informacija opasne proizvode povlače s europskog tržišta ili zabranjuje njihovo stavljanje na tržište.
 
Povjerenik Europske komisije za pravosuđe i potrošače Didier Reynders istaknuo je kako su navedene države tijekom 2020. godine razmijenile ukupno 2253 upozorenja zbog pojave opasnih proizvoda te je vezano uz navedeno poduzeto 5377 mjera što je porast od 20 % u odnosu na 2019. godinu.
 
Prema  podacima iz izvješća, igračke su kategorija proizvoda za koju je izdano najviše upozorenja (27 % ukupnog broja upozorenja), a slijede motorna vozila (21 %) te električni uređaji i oprema (10 %). To pokazuje da je nadzor tržišta u EU-u posebno usmjeren na zaštitu djece, kao posebno ugrožene skupine.

Devet posto svih upozorenja u 2020. godini odnosilo se na proizvode za zaštitu od COVID-a 19. 'Tijekom aktualne pandemije kao glavni alat za učinkovito i brzo širenje informacija o opasnim proizvodima te za njihovo uklanjanju s tržišta pomogao je ovaj sustav' rekao je Reynders i dodao kako je Rapex sustav dodatni mehanizam u zaštiti prava potrošača.

Nastavno na navedeno, Državni inspektorat kao nacionalna kontakt točka je putem Rapex sustava obavijestio Europsku komisiju i ostale države članice o 18 proizvoda pronađenih na hrvatskom tržištu koji su predstavljali rizik za sigurnost i zdravlje potrošača. Riječ je o proizvodima iz kategorija igračaka, električne opreme, dječje odjeće s vezicama, osobne zaštitne opreme, opreme za djecu. Sukladno navedenom poduzete su odgovarajuće mjere zabrane stavljanja na tržište, povlačenja s tržišta ili uništenja spomenutih proizvoda.
 
Ujedno, kontinuiranim praćenjem informacija koje Europska komisija dostavlja nacionalnim kontaktnim točkama na tržištu Republike Hrvatske pronađeno je 204 proizvoda (iz kategorija motornih vozila, električnih uređaja, dječjih proizvoda i opreme, sportske i hobi opreme) koji su predstavljali rizik za potrošače pri čemu su poduzete odgovarajuće mjere s ciljem zaštite sigurnosti i zdravlja potrošača.
 
O svim proizvodima pronađenim na tržištu RH javnosti su pružene informacije objavom na stranicama Državnog inspektorata.
 
Više informacija o godišnjem izvješću za sustav RAPEX dostupno je na službenim stranicama Europske komisije.
 
Informativni list Europske komisije sa statističkim podacima po državama članicama dostupan je na poveznici.
 

Stranica