Glavni državni inspektor dr. sc. Andrija Mikulić predstavio Izvješće o radu inspekcije rada u 2023. godini predstavnicima socijalnih partnera

  • Slika /slike/fotografija 1.jpg
  • Slika
  • Slika

Predstavnicima Hrvatske udruge poslodavaca, Nezavisnih hrvatskih sindikata, Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Matice hrvatskih sindikata te Sindikata graditeljstva Hrvatske predstavljeno Izvješće o radu inspekcije rada Državnog inspektorata u 2023. godini

Sukladno zaključku s 254. sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća, glavni državni inspektor dr. sc. Andrija Mikulić sa suradnicima te g. Ivan Vidiš, državni tajnik Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike održali su u utorak 24. travnja 2024. u poslovnim prostorijama Državnog inspektorata radni sastanak s predstavnicima Hrvatske udruge poslodavaca, Nezavisnih hrvatskih sindikata, Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Matice hrvatskih sindikata te Sindikata graditeljstva Hrvatske.
Nazočnima je glavni državni inspektor predstavio Izvješće o radu inspekcije rada Državnog inspektorata u 2023. godini te istaknuo važnost ovakvog oblika suradnje, a kako bi zainteresirane strane razmijenile stavove i mišljenja o radu i djelovanju inspekcije rada Državnog inspektorata čija je temeljna zadaća nadzor provedbe propisa o radu i zaštiti na radu, čime se doprinosi dosljednijoj primjeni tih propisa od strane poslodavaca, a time i zaštiti prava radnika.
„U 2023. godini Inspekcija rada obavila je ukupno 13.310 inspekcijskih nadzora od čega 7.862 u području radnih odnosa i 5.448 u području zaštite na radu, a što su brojke koje ukazuju na sustavan rad inspektora na suzbijanju svih oblika kršenja propisa iz područja rada i zaštite na radu te zaštite prava radnika“, naglasio je glavni državni inspektor.
Predstavnici sindikata i poslodavaca pozdravili su otvorenost Državnog inspektorata za suradnju radi učinkovitijeg obavljanja inspekcijskih nadzora s ciljem uspostavljanja zakonitog stanja i osiguranja dostojanstvenih uvjeta rada radnika.

Stranica